2020. október 8., csütörtök

Jóga(mozgás) és a beszéd kapcsolata









Mi felnőttek is jobban tudunk beszélni,jobban kifejezzük magunkat ha van az életünkben egy kis mozgás.Bármi ami rendszeres,ami jóleső és ami egyensúlyban tart.A mozgás lételemünk.Kell,nekem is!!!!
Gyerekek:
A gyerekek miért nem beszélnek?

 https://fpsz.hu/mozgasfejlodes-es-a-beszed/-érdemes elolvasni.A mozgással összefügg!!!És tapasztalatom az,hogy a gyerekek alig szókinccsel indulnak neki a nagyvilágnak és a mozgás terén sok tapasztalásról nem értesülnek,nincs rá lehetőségük vagy nem használják ki!

Ha mozgáshoz jutnak akkor vagy nem tudják a lendületüket szabályozni,vagy hamar feladják a mozgássort és fizikálisan nem bírják.Nagyon jó,összerendezett mozgást tud a rendszeres jóga gyakorlás adni és ez a gyerekjóga is!Tapasztalás,ingerek,érzetek,kidolgozott mozgásformák és rendszer.Segítheti a beszédet,kifejezésmódokat és az agyi folyamatok egyszercsak egyensúlyba kerülnek!

Magam is nagy figyelmet fordítok az óvodás gyerekeknél a helyes ülésmódra,gyakran hasalunk,ehhez biztosítok játékot,A talpunkat használjuk lábtornával,az ujjaink tornáztatására játékokat gyártok,mentális fejlesztés kapcsán barátság-gesztenyét adunk át kézből-kézbe és a mosolygósan megrajzolt gesztenye arcocska is mosolyt csal a mi arcunkra is:)

A nagymozgáshoz asztalnyi felületet biztosítok rajzolásra és a bal/jobb irányok gyakorlására is irányított játékokat találok ki!Biztosítom a lépcső használatot,a váltott lábas utánalépést és figyelem a föl-le irányban a lépcsőhasználatot és akinél van elmaradás abban segítem.Az oldal irányú lépést a bordásfalon biztosítom a gyerek számára tetszőleges magasságban.

A forgás-t is biztosítom számukra a csepphintába üléssel.

Van leragasztott csigavonal minta,van mód a ki-be csavarodásra a térben vonal követéssel.

Párnán való ülésmóddal a gerincvédelemre nagy hangsúlyt fektetek.

A széken való ülésmódnál is figyelem a helyes testtartást.

A foglalkozások mindegyike nálam interaktív.Valamiféle mozgáshoz kötöm.A statikus egyhelyben ülés-t nehezen viselik.

Viszont ha azt kérem,hogy a csendet hallgassuk-pl egy relax megteremtése-akkor arra is legyen képes 1-2 percig.De ez még nehézkes az én 4-5 éveseimnél.Pedig a jóga óráimon ez kis létszámban a begyakorlott rendszeresség miatt már sikerülni szokott.

Remélhető,hogy otthon is ilyen figyelemmel vannak a szülők saját gyerekeik irányában és a beszédük hamarosan ugrásszerűen javulni fog!Mozgásra fel!!!

🙏

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése